La formation des vagues

Как се образуват водните вълни

Вълните са свързани с много от спортните занимания във вода. Този естествен феномен трябва винаги да се има предвид за ефикасно практикуване на сърф, гребане, гмуркане и плаване.

образуване -на -вълните

Вълните са свързани с много от спортните занимания във вода. Този естествен феномен трябва винаги да се има предвид за ефикасно практикуване на сърф, гребане, гмуркане и плаване.

Тест на Tribord в Галиция

 

 Какво представлява водната вълна? Как се образува?

Вълната представлява осцилантно движение, възникващо на повърхността на океан, море или езеро. Трябва да се отбележи, че в открито море по-скоро говорим за "вълнение”.

При наличието на вятър, въздухът увлича спокойния горен слой на водата и се образуват завихряния. Приближавайки брега, те образуват възвишения над повърхността, които се превръщат в движещи се към брега вълни.

Разпространение на вълните

 

Превръщането на повърхностното вълнение във водни вълни зависи от 3 фактора:

 • скорост на вятъра

 • продължителност на духане на вятъра

 • изминато разстояние


Продължителното завихряне води до увеличаване на периода (интервалът между два съседни максимума на вълната) и енергията.

Така се образуват големи и мощни вълни с дълъг период (от 15 до 20 секунди).

Обратно, кратките завихряниь водят до образуването на малки вълни с къс период (от 8 до 12 секунди), които по-бързо ще се разбият.

 

Превръщане на вълнението във водни вълни

 Приближавайки към брега, релефът на морското дъно се променя и започва да се издига. Това променя големината на вълните, които нарастват все повече и повече и накрая се разбиват.

 

 

Формата на вълните зависи в най-голяма степен от морското дъно, което превръща хоризонталното движение на водната повърхност във вертикално. Така, плаж с не много стръмно полегато дъно, ще образува малки и плоски вълни. Обратно, плаж с дълбоко дъно, преминаващо директно на по-плитко дъто, ще образува мощни вълни.

Накратко:

 • Плоско дъно = плоска вълна, идеална за начинаещи (например: спот Ендай)

 • Леко накронено дъно = мека вълна (например: спот Баскийски залив)

 • Наклонено дъно = вдлъбната вълна (например: спот Хосегор)

 

Вятър "on-shore" и вятър "off-shore": Какво евлияние оказват на вълните?


Когато говорим за вятър "on-shore", това означава вятър, духащ към брега, който директно преобразува вълните (това не е вятърът, който духа в открито море и води до образуването на "завихряния").

Вятър "on-shore" или вятърът, идващ от открито море, който смачква вълните, т.е. създава неблагоприятни условия за каране на сърф и бодиборд.

Обратно, вятърът "off-shore" духа откъм сушата, той по-скоро пори вълните и изглажда водната повърхност, като по този начин подобрява условията за каране на сърф и бодиборд.

В различните часове на деня и в зависимост от температурата на въздуха, вълните изпитват влиянието на морсикя бриз "on shore" (през деня) или "off shore" (сутрин и през нощта). Ако се съобразим с този фактор, най-добрите условия за каране на сърф са през нощта и сутринта... Двете схеми по-долу обясняват този феномен.


Друг фактор: приливите и отливите

В зависимост от спота, приливите и отливите оказват съществено влияние върху вида на вълните. Те влияят директно върху релефа на морското дъно и следователно променят характеристиките на вълните. Условията на някои спотове са по-благоприятни за каране на сърф и бодиборд при прилив, а други - при отлив. В Tribord Club ще намерите характеристиките на много спотове.
 

Мит ли е твърдението, че "7-мата вълна винаги е най-голяма"?


Не съвсем! Ако наблюдаваме "хаотични" серии вълни, ще забележим, че след всяка серия от 6 вълни обикновено следва една голяма. При сериите с по-"съвършени" вълни, явлението ще се наблюдава по-скоро към 9/10-тата вълна. Тези научни изследвания са напревени от Лео Холтхуизен, експерт по въпросите на образуването и моделирането на вълните.
 

Опознайте мястото и условията за сърф, преди да влезете във водата

 

Преди да влезете (или не) във водата, за предпочитане е да прекарате известно време, правейки обективен анализ на условията, за да може максимално добре да предвидите предстоящото каране по вълните:

 • отделете няколко минути (а не няколко секунди) за наблюдение на сериите водни вълни (опитайте се да откриете местата с най-добрите върхове на вълни за сърфисти т.е., там, където вълната се разбива)

 • предвидете местата за влизане и излизане от водата (в някои спотове, като например в Баскийския залив, излизането от водата често е затруднено при приливи, но пък няма никакъв проблем при отливи)

 • наблюдавайте добре морските течения, за да се възползвате от тях максимално, когато сте вече във водата

 • адаптирайте се към приливите и отливите, в зяависимост от вида практикуван спорт

Провеждане на тест на Tribord в Галиция

И накрая, можем да заключим, че вълните, които наблюдаваме по плажовете, в голяма степен са резултат от две естествени явления: вятъра и морските дълбини. Следователно, изследвайки тези два фактора, метеоролозите са в състояние да ни дадат надеждна и най-вече - точна информация за вълните, които ще срещнем...
Въпреки това, не забравяйте на наблюдавате и анализирате в реално време условията на мястото, където предвиждате да сърфирате, защото природата винаги остава непредсказуема..

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Vote
HAUT DE PAGE