Как да запазим краката си сухи при ветроходно плаване?

Всеки практикуващ ветроходно плаване познава неприятното усещане от мокрите крака в обувките или ботите. Освен чувството за дискомфорт, този феномен създава проблем и при пазенето на равновесие,. защото мокрите крака започват да се хлъзгат във вътрешността на обувките/чорапите. Предлагаме ви няколко практични съвета как да запазим краката си сухи при плаване. 

 

Фалшиви съвети как да запазим краката си сухи:

 

На първо място, краката трябва да са добре стегнати в обувките, което на теория изглежда добра идея, но на практика е напълно излишно и създава допълнителен дискомфорт.

Обуйте няколко чифта чорапи, на двата слоя ще им е необходимо повече време, за да се навлажнят, но в замяна на това съхненето им ще отнеме повече време,. т.е. краката ви ще са мокри по-продължително време.

Освен това, дебелината на слоя под краката трябва да се намали, за да се увеличи чувствителността, което ще ви помогне да пазите равновесие. 

 

Съветите на баба:

 

Разбира се, можете да увиете краката си в найлон над чорапите (те са от синтетична материя и съхнат бързо), това ще ви предпази от външната влага, но топлината на краката ще образува конденз и те ще започнат да се хлъзгат.

Обуйте под чорапите за гмуркане други къси чорапи, така краката ще останат сухи и няма да се пързалят в обувките или ботите.

Обуйте под ботите или обувките непромокаеми неопренови чорапи, тип много тънкичорапи за сърф, с дебелина максимум 2 мм. Това е съвет на баби сърфистки.

 

Непромокаеми/дишащи чорапи: 

Освен съветите на баба, в които откриваме куп недостатъци, съществува продукт, който не е предназначен за практикуване на ветроходно плаване, но на пръв поглед напълно отговаря на очакванията по отношение на защитата срещу влагата на нивото на краката: непромокаемите /дишащи чорапи sealskinz.

Наскоро,нашият технически партньор Танги дьо Ламот посети обектите ни в Андай, за да разговаря с отговорниците за продуктите относно екипировката за ветроходно плаване, с идеята в бъдеще да се разработи концепция за непромокаеми /дишащи чорапи, предназначени за този вид спорт. 

 

А сега да си поговорим за обувките и ботите за ветроходна лодка?

Обувки за ветроходна лодка:

 

Как да запазим краката си сухи при ветроходно плаване

nom: Съвети как да западим краката си сухи при ветроходно плаване?

alt : съвети -как -да -западим -краката -си -сухи -при -ветроходно -плаване

Съществуват спортни обувки за лодка,изработени от устойчиви на морска вода материали, позволяващи добро отвеждане на водата и бързо съхнене.

Грипът и лекотата на тези обувки ще ви осигурят оптимален комфорт. Идеални са и за регата в хубаво време.

Недостатъкът им е, че въпреки че съхнат бързо, при дъжд те винаги остават леко влажни.
 

Ботуши за лодка:

 

Как да запазим краката си сухи при ветроходно плаване

 

Ботуши, произведени от каучук, със 100% непромокаемост – проблемът е, че не са дишащи. Те предпазват от навлизане на вода, но не отвеждат влагата от изпотяване или образувана вследствие на конденза.

По подобие на якетата за яхтинг, новите ботуши,предназначени за ветроходно плаване, се изработват от непромокаеми и дишащи материали. Каучуковата им подметка с микробразди без съмнение ще ви осигури още по-голяма стабилност.  

Ако покриете ботушите с крачолите на гащеризона си, това ще попречи на проникването на вода, а регулируемото велкро закопчаване на нивото на глезена ще помогне за запазване на непромокаемостта.
 

Непромокаеми/дишащи ботуши, тествани по време на „Венде Глоб”: 

 

Как да запазим краката си сухи при ветроходно плаване

Нашият технически партньор Танги дьо Ламт, тества тези ботуши по време на околосветската нонстоп регата за самотни мореплаватели  „Ведне Глоб” – най-взискателната регата по отношение на екипировката. Той сподели, че ботушите са се оказали много практични, защото през всичките 98 дни плаване е използвал само един чифт, което е много дълъг период от време за такова самотно изпитание.

 

А вие? Споделете с нас вашия опит как запазвате краката си сухи при ветроходно плаване, очакваме и вашите коментари.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
HAUT DE PAGE