Как да изберем SUP - Stand-up-paddle

Как да изберем SUP - Stand-up-paddle

 

Как правилно да изберем своя SUP (Stand-up-paddle):

Изборът на дъска се определя от фактори като:

- маневреност: зависи от размера и формата на дъската. Колкото дъската е по-малка, толкова е по-маневрена. Но в замяна на това малката дъска е по-нестабилна, поради което не е подходяща за начинаещи. Същото се отнася и за дъските с кръгла форма - те са маневрени, но недостатъчно стабилни. Що се отнася до по-фините и дълги дъски, те са подходящи за практикуващи Stand Up Paddle, които обръщат по-голямо внимание на скоростта, отколкото на вълните.

- стабилност: зависи от формата на дъската. Колкото дъската е по-"обемиста", толкова плаваемостта се увеличава и SUP-ьт е по-стабилен. Ширината на дъската също е фактор, който трябва да се има предвид при оценка на нейната стабилност.

- здравина: зависи от компонентите на дъската и използваната технология за изработката й.

Дъска от епоксидна смола

Дъска от полиестер

Дъска от пяна

Дъска, изработена от твърда смола и покрита с гел-лак (Gel Coat). Тази дъска е устойчива на появата на вдлъбнатини, но лакът може да се напука.


 Дъска, изработена от по-мека смола. Тази дъска получава вдлъбнатини, но в замяна на това е по-лесна за поправка, в сравнение с дъските от епоксидна смола. Използването на дървени стрингери също допринася за здравината на дъската.

 Дъска, изработена от пяна полистирен. Полистиренът има свойството да абсорбира ударите и да предотвратява образуването на вдлъбнатини. Използването на дървени стрингери също допринася за здравината на дъската.

- вашето ниво и техника на глисиране: SUP-ът от пяна е напълно достатъчен за практикуващите за удоволствие или за разходка. И все пак, ако предпочитате да практикувате SUP редовно и с повече спортна техника, по-подходяща за вас ще бъде дъската от епоксидна смола, защото е по-здрава и ще ви осигури по-добро глисиране.

Избор на гребло за SUP:

Избор на гребло: за начинаещите са подходящи регулируеми гребла, защото позволяват промяна на размера в зависимост от напредъка на практикуващия. За по-напредналите практикуващи SUP ви препоръчваме гребло, което може да се отреже до желания размер, като така се осигурява по-голяма здравина и лекота.
Практичен съвет: за да определите какъв размер гребло е подходящ за вас, застанете изправени и вземете греблото, като върхът опира пода - дръжката трябва да е под дланта ви, когато ръката ви е вдигната вертикално нагоре, над главата.

Как да пренасяте вашия SUP:

Калъф : той ще ви помогне да избегнете ударите при траспортиране на вашето оборудване. Препоръчваме ви да пренасяте вашия SUP в багажник на покрива на автомобила, така ще остане повече свободно място вътре в колата и няма да се намали видимостта ви на пътя.

Непромокаем сак : много практичен за пренасяне на ключове, дребни вещи, малки бутилки с вода по време на вашите разходни.

Не забравяйте да си осигурите оптимална безопасност:

Каишка за SUP (лийш) : аксесоар за безопасност, който ще ви позволи лесно да стигнете до дъската при падане. За осигуряване на максимална безопасност, дължината на тази каишка трябва да е минимум 3 метра. За ваша информация, препоръчително е да използвате каишката дори и когато глисирате в спокойни води без вълни. За практикуващите по вълни е важно да се снабдят с каишка, специално предназначена за практикуване на SUP.

Вакса : Дъските за SUP обикновено имат покритие или зона против хлъзгане за увеличаване на сцеплението, поради което не се налага допълнително третиране с вакса. Ако обаче дъската няма такова покритие, вие може да използвате вакса, за да предотвратите хлъзгане, докато глисирате.

Тениска анти-UV : носенето на тези тениски е препоръчително за предпазване от неблагоприятното въздействие на слънчевите лъчи.

Дъската за SUP се счита като част екипировката за плаж, поради което не е предназначена за разходка на разстояние повече от 300 м от брега. Използването на спасителна жилетка е задължително само за тези, които не умеят да плуват достатъчно добре.

Термоизолация: при практикуване на SUP в студени води, както и за да се предпазите от вятъра, когато сте мокри, за предпочитане е да носите термо горнище или неопренов костюм. И накрая, препоръчваме ви да се пръскате с вода, за да се избегне риска от термичен шок в случай на падане след продължително гребане.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
HAUT DE PAGE