bien choisir son gilet stabilisateur de plongée

Как да изберем стабилизираща жилетка за гмуркане?

(6)

Стабилизиращата жилетка има няколко основни функции: Ето защо е важно да направим правилен избор. За целта е необходимо да познаваме обективните критерии за определяне качеството на стабилизиращата жилетка, както и какъв тип жилетка отговаря на практикуваното от нас спортно занимание.


 

Основни функции на стабилизиращата жилетка: 


- да фиксира бутилката на гърба на гмуркача с помощта на снабдена с ремък интегрирана система " back pack"

- да осигурява оптимална плаваемост на гмуркача на повърхността и под водата, като инжектира въздух в бутилката посредством "direct système" или спомага за изпускане на въздух чрез филтри.

- да позволява компенсиране на намаляването или увеличаването на плаваемостта на водолазния костюм, дължащи се на упражнявания от водата натиск, да позволява на водолаза да плува на повърхността преди и след гмуркане в условия на безопасност.

- да позволява, чрез корабинери и интегрирани джобове, фиксиране или съхраняване на аксесоарите.


 

Обективни критерии за избор на стабилизираща жилетка:


 

Плаваемост:

Надуйте жилетката, за да тествате ефикасността й. Тя трябва да осигурява лесен достъп до компенсиращия инфлатор, филтрите и пръстените.


 

Комфорт:

Раниците "back packs" с пълнеж против хлъзгане със сгурност ще ви осигурят оптимален комфорт. Изберете модел в зависимост от морфологията на тялото си, ако жилетката прилепва добре веднага щом я облечете - това е вашият размер.

За избор на подходящ размер най-важният критерий е обгръщащият талията колан, а регулируемите ремъци и подплатеният гръб ще ви накарат да се чувствате удобно.

Съществуват специфични модели стабилизиращи жилетки за жени, които да не притискат гърдите, както и модели, съобразени с теглото и ръста на децата.


 

Функционалност:

Необходимостта от функционално подреждане на аксесоарите увеличава свободата на движенията на гмуркача.

Жилетките с повече рингове имат възможност за фиксиране на повече аксесоари, но това ги прави съответно и по-тежки. За да се справят с този проблем, някои жилетки са снабдени с джобове за тежести.


 

Здравина и устойчивост: 

Жилетките са подложени на много външни атаки както на повърхността, така и под водата. Стабилизиращите жилетки са изработени от материали с различна здравина.

"Cordura" е единицата за измерване степента на устойчивост на протриване.

Колкото този индикатор е с по-висока стойност, толкова жилетката е по-устойчива и с по-дълъг срок на годност. 


 


 

Избор на жилетка в зависивост от начина на употреба:


Съществуват три вида гмуркане, като на всеки от тях съответства специфичен вид жилетка за гмуркане.


 

1. Гмуркане за развлечение:

Жилетката, адаптирана към този вид гмуркане, се нарича "класическа жилетка". Надува се на гърба и встрани, снабдена е с раница back pack за фиксиране на бутилката на гърба на гмуркача, осигуряваща оптимален комфорт.


 

2. Гмуркане "пътуване": 

За този вид гмуркане изберете жилетка за "пътувания". Това е "класическа" жилетка без back pack. Компактна, лека и лесна за транспортиране, което обаче намалява комфорта на използване. Някои класически стабилизиращи жилетки вече са снабдени със сгъваем back pack, за да се увеличи съотношението компактност/комфорт. 


 

3. Техническо гмуркане:

Препоръчваме на практикуващите техническо гмуркане да използват "техническа" жилетка. Снабдена е със система за надуване на гърба, което увеличава пространството от страни.

Тази конфигурация благоприятства хоризонталната позиция на гмуркача под водата. На повърността обаче това създава дискомфорт.

Гмуркачът трябва да плува по гръб и по корем, докато жилетката с класическата стабилизираща жилетка му позволява да остане вертикално на повърхността.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
HAUT DE PAGE