Comment choisir son gilet de sauvetage

Как да изберем спасителна жилетка?

 

как -да -изберем- спасителна- жилетка

1- Видове спасителни жилетки

Не смесвайте понятията спасителна жилетка и жилетка - помощно средство за плаваемост. Помощните жилетки за плаване са предназначени само за плувци и помагат за увеличаване на плаваемостта, докато спасителните жилетки са конструирани по такъв начин, че да обръщат човек, който е в безсъзнание, по гръб и да пазят от навлизане на вода в дихателните му пътища.
Съществуват два вида спасителни жилетки: жилетки от пяна и надуваеми жилетки.
И двата вида са еднакво ефикасни, но надуваемите жилетки се предназначени за редовно плаващите, защото осигуряват голяма свобода на движенията.

Спасителната жилетка трябва да ни бъде полезна (а не да стои на дъното на лодката)!
За оптимална безопастност, жилетката трябва задължително да се носи ВЪРХУ якето за плаване и ремъците.

2 - СЕ норми за безопасност

Всяка продавана в Европа спасителна жилетка трябва да отговаря на действащите стандарти и да носи маркировка СЕ, гарантираща, че продуктът е тестван и одобрен.
Стандартите валидират минималната плаваемост, обозначена в Нютони (N) и посочват предназначението на жилетката - да обръща човек, който е в безсъзнание по гръб и да пази от навлизане на вода в дихателните му пътища.
Тези спасителни жилетки за изработени в съответствие с изискванията на стандарт ISO 12402, отнасящ се до минималната плаваемост:

- 12402-4 - спасителни жилетки, ниво на изпълнение 100 N
- 12402-3 - спасителни жилетки, ниво на изпълнение 150 N
- 12402-2 - спасителни жилетки, ниво на изпълнение 275 N

    
Полезна информация: 10 Нютона отговарят на 1,01 килограм сила плаваемост.

Видове стандартизирани жилетки

спасителна жилетка от пяна 100 Нютона

спасителна жилетка от пяна 150 Нютона

автоматично надуваема спасителна жилетка 150 Нютона

Особености на спасителните жилетки:

Предвид предназначението си да обръщат по гръб човек, който е в безсъзнание, спасителните жилетки са с асиметричен обем и т.е. обемът (количество пяна или газ) от едната страна е по-голям:

 

 

3- Избор на спасителна жилетка

Изберете жилетка в зависимост от вашето теглото; жилетка с неподходящ за вас размер би могла да намали нейната ефикасност.

 

4 - Спасителна жилетка от пяна

Спасителните жилетки от пяна и надуваемите жилетки са еднакво ефикасни. Произведени са от различни марки и се различават по системите за закопчаване.
Произведените от пяна модели, предлагани на "най-ниска цена", имат правоъгълна форма и отговарят на изискванията на действащия стандарт, но формата им не е адаптирана към движенията на плаващия.
Гамата спасителни жилетки TRIBORD са с ергономична кройка, подходяща за ветроходно плаваме (посетете нашата страница на SECUFIT).

5 - Надуваема спасителна жилетка

Надуваемите спасителни жилетки са снабдени с пълнител CO2, позволяващ надуване за по-малко от 10 секунди след автоматично или ръчно задействане.
Не ви препоръчваме използването на жилетки с ръчно задействане, тъй като те могат да бъдат опасни при падане във вода на човек, загубил съзнание.
Предимството на самонадуващите се спасителни жилетки е малкият им размер, осигуряващ голяма свобода на движенията.

Модели:

Полезна информация: всички жилетки имат клапан за надуване с уста на въздушната камера, който служи и за изпускане на въздуха след употреба.

6 - Сигнални средства за спасителна жилетка

- Сигнална свирка: закрепването й към жилетката трябва да осигурява възможност за лесно използване.
- Светлоотразителни ленти за по-добра видимост.

7 - Допълнителни средства за безопасност

За оптимална безопасност, добевете:

- осветление - електрическа и/или химическа лампа (cyalume), постоянно свързани към спасителната жилетка, с период на действие около 12 ч.
- осигурителен колан с еластичен ремък за практикуващите при трудни условия, през нощта и/или при самостоятелно плаване. Съществуват и модели на жилетки с интегриран осигурителен колан,. което ви позволява постоянно да сте закачени за лодката. (внимание, да не се използва за качване на върха на мачтата!)

8 - Съвети за поддръжка на спасителната жилетка:

Спасителните жилетки са подложени на непрекъснати външни агресии (ултравиолетови лъчи, морска сол, абразия, компресия и др.), поради което имат ограничен срок на годност.
За да се увеличи продължителността им на живот е необходимо да се изплакват след всяка употреба и да се оставят бързо да изсъхнат.

Поддръжка на надуваемите спасителни жилетки – демонтирайте системата за надуване, изплакнете и изсушете жилетката и след това монтирайте системата отново.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
HAUT DE PAGE